Referenties

– VO leerling ( 15 jaar) coaching bij hsp en beelddenken-

Hoe ik bij Els gekomen, is een lange verhaal, Mijn moeder vertelde me eens dat ik vroeger als baby/ kind bij sommige dingen zoals naar de crèche gaan of de bso, veel moeite had. Veel verdrietig. Toen ik eenmaal naar de basisschool ging werd ik heel erg gepest en werden er hele nare dingen tegen mij gezegd. Een ander iemand zou er misschien wel tegen kunnen en laten het gaan, maar bij mij was dat anders. Bij mij kwam het 10 keer harder binnen en was ik enorm gekwetst. Ik had dan meteen een vooroordeel over de persoon die dat tegen mij zei.

Toen ik de basisschool had gehad ging ik naar de middelbare school. Daar heb ik 3 moeilijke jaren gehad, onder andere met pesten. Ik wist niet hoe ik daar mee om moest gaan, daardoor heb ik vriendschappen verloren omdat ik vaak anders reageerde dan de rest. Het was moeilijk voor mij te begrijpen waarom andere mij niet begrepen. Daarom heb ik hulp gezocht.

Mijn moeder wou mij graag helpen en kwam toen uit bij een Hsp coach, zei heeft mij ongeveer 1,5 jaar geholpen en heeft definitief bevestigd dat ik Hsp heb. Toen begon ik steeds meer te begrijpen waarom sommige opmerkingen 10 x harder binnen komen dan bij een ander persoon. In de tussentijd ging het berg afwaarts met mij en de coach die ik toen had kon mij niet meer helpen. Toen zijn we professionele hulp gaan zoeken en kwam ik terecht bij een psycholoog. de reden dat ik daar heen ging was omdat het zo slecht ging dat ik niet meer wist wat ik met mezelf aan moest. De psycholoog en daarbij ook de psychiater die ik toen der tijd had begrepen mij ook niet en werkte  via een boekje en keken dus niet naar mij als persoon. Mijn moeder bleef mij bijstaan en heeft gezocht naar iemand die mij misschien wel kan helpen. En dat was bij Els.

Toen mijn moeder mij vertelde over Els had ik eigenlijk meteen een goed gevoel, ook al had ik haar nog nooit gezien. Ik weet nog heel goed de eerste keer dat ik daar kwam. In een klein tuinhuisje ging ik praten met Els. `zei vroeg mij waarom ik bij haar ben gekomen en wat mij dwars zit. De manier waarop Els reageerde was zo anders dan alle andere mensen die mij hebben geprobeerd te helpen. Ik vertelde tegen Els waar ik moeite mee had in het dagelijkse leven en Els vatte eigenlijk samen wat ik dan bedoelde. En dat klopte precies, ze wist precies hoe ik me voelde en waarom sommige dingen harder binnen kwamen bij mij en hoe ik daar mee om kon gaan. In de tijd dat ik bij Els was heeft ze mij zo enorm geholpen met  hoe ik maar ook andere mensen in elkaar zitten. Het heeft me inzicht gegeven in hoe andere mensen reageren  maar vooral waarom ik op een bepaalde reageer of waarom ik me zo voel in een bepaalde situatie. Els heeft mij heel erg goed geholpen waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Op dit moment gaat het ook super goed met mij en dat komt omdat ik van Els zoveel heb geleerd over mijzelf! Waar ik in het dagelijkse leven profijt van heb.

Bedankt Els voor alles!

-Training coachvaardigheden/ gesprekstechnieken -docenten Plus-klassen, schooljaar 2015/2016-

“Els Hijlkema heeft een aantal keren een training verzorgd voor docenten van plus-klassen op het gebied van communicatie.

De deelnemers aan de cursus hebben een frisse kijk gekregen op de manier waarop zij betere gesprekken kunnen voeren met leerlingen. Door middel van korte trainings-sessies blijkt Els in staat te zijn om de deelnemers bewust te maken van de vele valkuilen die effectieve communicatie in de weg staan. We zijn erg tevreden over de wijze waarop zij de cursisten weet te enthousiasmeren.”

(Plus-klas coördinator van een locatie van Etty Hillesum lyceum in Deventer)

“Zo’n training gun je elke docent!”

( locatiedirecteur van Etty Hillesum lyceum in Deventer)

– Coachen van docenten –

Zonder erg doorliep ik een traject waarin ik veel leerde van en over mezelf. Op een inspirerende manier kon ik actief aan de slag met praktische toepassingen die bleken te werken. Els gaf me suggesties waarmee ik aan de slag kon, zelfs met mijn meer dan dertig jaar onderwijservaring! Door in te haken en terug te koppelen kwam alles aan bod en zo werd het plaatje compleet. Dingen die ik dacht te weten, kwamen nu pas echt binnen, daalden werkelijk in – ik ben 50+ nota bene. Els stelt de goede vragen, waarmee ik aan het denken werd gezet. Ik ben haar erg dankbaar. Niet dat ik er al ben – veranderen kost tijd – maar ik weet nu eindelijk hoe ik verder kan en ben vol vertrouwen.” 

( docent , schooljaar 2016/2017) 

– Binnen eigen praktijk-

Els kan ik zeker te weten aanbevelen als coach. Ze heeft het vermogen om snel een karakter te doorgronden en om bewustwording te creëren van patronen, die mogelijk verbeterd kunnen worden. In mijn geval specifiek de voordelen benutten wat betreft beelddenken en hoogsensitief zijn, balans houden, grensbepaling en de omgang met ongeduld.

man, 31 jaar, 2018/2019)